Semifinalchanser för VW-kvartett

05/07/2014 by Zandra Björkholtz

Finländaren Toomas Heikinen är fyra totalt efter de två inledande kvalomgångarna i rallycross-VM i Höljes. För övriga Volkswagenförare började fartfesten i Nordvärmland inte lika bra, men trots en strulig inledning har Anton Marklund, Ole Christian Veiby och Johan Kristoffersson alla chansen att avancera till söndagens semifinaler.

Johan Kristoffersson var snabb i sin Volkswagen Polo på lördagens fria träning. Bara Petter Solberg noterades för en bättre tid. Därför fanns det förhoppningar om ett riktigt bra resultat när Kristoffersson rullade ut för den första kvalomgången. Kristoffersson tog starten före märkeskollegan Anton Marklund, men sedan tog det roliga slut.

– Ett elfel gjorde att bilen stannade flera gånger. Vi letade och felsökte mellan den första och andra kvalomgången, men inte ens med hjälp av våra datorer kunde vi hitta felet. Därför kom det tillbaka i det andra heatet, suckar Tommy.

Johan noterades för 33:e och 19:e tid i de båda omgångarna och är 25:e förare sammanlagt.

– Nu gäller det att hitta felet och prestera topptider som förhoppningsvis räcker till semifinal för Johan i morgon.

Ingen heller Ole Christian Veiby, Kristofferssons teamkompis i Volkswagen Dealer Team KMS, fick någon drömöppning på VM-helgen i Höljes, hans första i rallycrosskarriären. I det första heatet såg hans segerchanser goda ut när han blev offer för lösgrus på banan och tappade både tid och placering.

– I det andra heatet blev jag lite för het och gick på gasen för tidigt när jag från andra position tog alternativspåret på det andra varvet. Mitt misstag gjorde att bilens bakände drev ut, jag träffade ett räcke och snurrade.

Veiby ligger på delad 20:e plats inför söndagens fortsättning.

– Klart att jag hade hoppats på en bättre position, men det är inte kört. I morgon tar vi nya tag.

Anton Marklund, som tävlar för Marklund Motorsport, delar 20:e plats med Veiby och resonerar precis som den unge norrmannen.

– Jag hoppade för långt i det första heatet, slog sönder hjulupphängningen bak och tvingades bryta. Det kändes onödigt, men jag tog snabb revansch med sjunde tid i den andra omgången och hoppas kunna fortsätta på samma sätt i morgon, säger Marklund, som var imponerad över teamkompisen ”Topi” Heikkinens insats. 

 – Heikkinen är snabb och stabil som vanligt, men jag är inte överraskad. Han tävlade och blev trea här 2011 och trivs på banan, säger Anton. 

Under lördagen hade Heikkinen bara ryssen Timur Timerzyanov, Mattias Ekström och Petter Solberg före sig.