Rallycross-VM i Höljes kan avgöras på läktaren

02/07/2014 by Zandra Björkholtz

Ett besked från läktaren kan avgöra rallycross-VM i Höljes kommande helg. Från åskådarplats får nämligen förarna hjälp att ta rätt beslut på banan. I Volkswagen Dealer Team KMS är det Tommy Kristoffersson som coachar sonen Johan. Bland annat är det Tommy som bestämmer när Johan ska köra det så kallade alternativspåret.

Rallycrossporten är snabb och intensiv. Höga hastigheter i kombination med plåtkontakt och dålig sikt gör det nästan omöjligt för en förare att ha kontroll på allt som händer under ett heat.

Men förarna har hjälp – av ett extra par ögon på läktaren. I Johans fall är det pappa Tommy som intar en position som gör att han har ser så mycket som möjligt av banan. Via headset kommunicerar han med sonen.

Förra säsongen hade Tommy och Johan väldigt lite kontakt med varandra under tävlingsheaten.

– Då tycket jag det var jobbigt när någon pratade med mig när jag körde. Van från racingen ville jag att det skulle vara tyst så att jag kunde höra bilen, säger Johan.

Men en händelse i just Höljes 2013 gjorde att både Tommy och Johan fick tänka om. Johan hade avancerat till semifinal, låg bakom Timmy Hansen och under ett planerat omkörningsförsök av honom blev han ett lätt byte för Petter Solberg som attackerade bakifrån. Problemet var bara att Johan aldrig hade behövt ta sig förbi Hansen för att avancera till final.

– Pappa sa inget för att jag inte ville att han skulle göra det. Det var mitt eget fel.

Vinnarskallen Johan Kristoffersson grämer sig fortfarande över den missen, men har som sagt tagit lärdom. I dag har han och Tommy mer kontakt under heaten.

– Vi har övat och det funkar rätt bra faktiskt. Bland annat har jag upptäckt att jag inte är lika beroende av att höra ljudet i rallycrossbilen som jag var när jag körde racing.

Vad är det då för information Tommy förmedlar till Johan under ett lopp?

 

– När han ska ta alternativspåret är det absolut viktigaste. Om han inte leder har han svårt att överblicka på vilket varv det ska ske. Det gäller att ta alternativspåret så att man inte riskerar att komma ut bakom en långsammare förare, säger Tommy.

Andra saker som teamchefen kommunicerar är hur nära Johan har sina konkurrenter, om han behöver täcka upp, om han behöver vara beredd eller om han kan köra sitt spår fullt ut. Var han tjänar alternativt förlorar tid till konkurrenterna är annan information som kan förmedlas. 

Under säsongens SM-deltävlingar har Tommy och Johan jobbat med att förbättra sitt samarbete över radion.

– Det har utvecklats, men det är fortfarande en bit kvar innan vi får det att funka till hundra procent. Jämfört med många andra har vi nog fortfarande ganska lite kontakt.

Eftersom det är Johan som ska ha informationen säger han sällan själv speciellt mycket under heaten.

– Dessutom har jag svårt att prata när jag kör eftersom jag måste hålla en knapp på ratten intryckt, säger han och tillägger med ett skratt:

– Men det spelar mindre roll för pappa hör ändå aldrig vad jag säger för det är så högt ljud runt omkring mig i bilen.

Tommy är inte den ende som via radion står i kontakt med Johan när han kör. Per Johansson, som är motoransvarig i teamet, finns alltid till hands och även ingenjören Ronnie Bergström är ”uppkopplad”. Till Ronnie rapporterar Johan direkt efter målgång, en information som dessutom når mekanikerna.

Det råder ingen tvekan om att Johan Kristoffersson till årets framträdande i Höljes gett sig själv bättre förutsättningar för att fjolårets misstag inte ska upprepas.

– Det är klart att vi skulle haft en bättre dialog i den situationen med Hansen ocxh Solberg förra året. Det som hände då är ett typiskt exempel vi måste bli bättre på. Jag säger inte att vi är färdiga ännu, men jag tror definitivt vi är bättre nu är för tolv månader sedan, säger Tommy.