Kristoffersson på VM-pallen i Belgien

13/07/2014 by Zandra Björkholtz

Johan Kristoffersson har gjort det – stått på pallen i rallycross-VM. Han slutade nämligen trea i gårdagens tävling i Belgien. Före sig hade han bara Volkswagenkollegan Toomas Heikkinen och Timmy Hansen. – Det är svårt att jämföra det här med tidigare prestationer, men det klart, ända sedan jag var liten grabb har jag drömt om att få köra VM så självklart slår en pallplats i de här sammanhangen högt, säger Kristoffersson.

Volkswagen tog snabb revansch för den mindre lyckade insatsen i den svenska VM-deltävlingen i Höljes förra helgen. På Circuit Jules Tacheny i Mettet dominerade nämligen de svenska Volkswagenteamen, Marklund Motorsport och Volkswagen Dealer Team KMS, från start till mål.

 

Anton Marklund var snabbast i den första kvalomgången, Johan Kristoffersson i den andra och efter ytterligare två lyckade kvalomgångar var det tre Volkswagen Polo överst i resultatlistan – Heikkinen, Marklund, Kristoffersson.

I semifinalerna fortsatte VW-dominansen. Den första vann Kristoffersson före Heikkinen och i den andra gick Marklund med till final genom en tredjeplats bakom Petter Solberg och Pontus Tidemand.

Johan Kristoffersson inledde finalen i pole position, var kvickast av kopplingen när lamporna släcktes men kom lite för fort in i den första svängen vilket resulterade i att Heikkinen kunde passera på innern. I inledningen på det första varvet smet dessutom Petter Solberg förbi Kristoffersson.

 

Finalen blev dramatisk och händelserik. Bland annat tvingades Pontus Tidemand bryta och Petter Solberg slog sönder hjulupphängningen bak på sin bil i ledning.

Solberg tog alternativspåret på det sista varvet och var chanslös när de slutliga medaljörerna, Heikkinen, Timmy Hansen och Kristoffersson forcerade mot mål.

Anton Marklund slutade på femte plats.

– Jag är jättenöjd, kan inte begära mer i min andra VM-start i den här bilen. Banan här i Belgien var helt ny för oss och dessutom skiftade väderleken och underlaget hela tiden vilket innebar mycket jobb för teamet med ändrade inställningar, sa Kristoffersson, som förutom pokalen för tredjeplatsen fick med sig ytterligare två pris hem.

Han vann nämligen den EM-deltävling som ingick i det belgiska VM-racet – där får inte de som är anmälda till hela VM tillgodoräkna sig poäng – och dessutom fick han ett specialpris för att han var den av förarna som nådde den första kurvan först i finalen.

 

Tommy Kristoffersson, teamchef i Volkswagen Dealer Team KMS, var självklart mycket belåten med Johans och teamets insats i Belgien.

– Pole position och en tredjeplats i finalen, det är stort, konstaterade Tommy, som även var nöjd över på vilket sätt Johan kryssade sig fram till semifinalen genom placeringsraden 8-1-9-3 i de fyra kvalomgångarna.

– Målet var att vi inte skulle ge oss in i några onödiga fighter som kunde äventyra bilen. Det lyckades Johan med och jag kände egentligen aldrig att en semifinalplats var hotad.

 

För teamet andre förare, Ole Christian Veiby, blev det en 19:e plats i det 32 bilar stora och starka startfältet.

– Återigen är helt okey insats från Veiby. Man får inte glömma bort att han är nyss 18 år fyllda och att han här i Belgien gjorde sin tredje tävling i bilen. Det går inte att kräva av honom att han redan ska vara en fullfjädrad VM-förare, men han har kapacitet att bli det på sikt och är i första hand med för att se och lära.

 

Resultat.

Rallycross-VM, deltävling sex, Belgien, 12-13 juli.

Supercar.

1) Toomas Heikkinen, Finland, Volkswagen Polo

2) Timmy Hansen, Sverige, Peugoet 208

3) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen Polo

4) Petter Solberg, Norge, Citroën DS3

5) Anton Marklund, Sverige, Volkswagen Polo

6) Pontus Tidemand, Sverige, Audi S1

 

17) Francois Duval, Belgien, Volkswagen Polo

19) Ole Christian Veiby, Norge, Volkswagen Polo