Kristoffersson jagar nya titlar i Italien

25/10/2012 by Per Andersson

0 comments

Johan Kristoffersson har redan vunnit STCC och Carrera Cup den här hösten. På söndag jagar han fler titlar. I en Audi RS5 på Autodromo di Pergusa i Italien.

 

Det är nämligen på Sicilien den internationella toppserien Superstars avslutas sedan den planerade tävlingen i Indonesien ställts in. Det internationella bilsportförbundet godkände inte banan i Sentul varpå den ordinarie finalen ströks.

Inför avgörandet toppar 23-årige Johan Kristoffersson från Arvika inte mindre än tre av mästerskapstabellerna i sin Audi. Förutom huvudklassen leder han det italienska mästerskapet (där bara resultaten från de italienska banorna räknas) samt Rookie-ligan för seriens nykomlingar.

– Jag hoppas givetvis kunna vinna samtliga, men är medveten om att det kommer att bli oerhört tufft, säger han.

Kristoffersson kommer visserligen till Italien med tio poängs försprång på före detta Formel 1-föraren Vitantonio Liuzzi, men är tveksam till om det räcker.

– Anledningen är att Pergusa nog är dem sämsta banan i hela serien för vår bil.

Kristofferssons fyrhjulsdrivna Audi RS5 trivs bäst på kurviga banor. Autodromo di Pergusa, byggd runt en sjö, ser nästan ut som en ovalbana och saknar skarpa svängar. Bara några chickaner tar tillfälligt ner hastigheten.

– Ärligt talat känns mina segerchanser nu mindre än när jag kom till STCC-finalen på Solvalla och hade 20 poäng upp till ledande Rickard Rydell, medger Kristoffersson.

Uppgiven? Långt därifrån.

– Allt kan hända i racing. Liuzzi kan få tekniska fel, köra ihop med någon konkurrent eller råka ut för något annat missöde.

Dessutom kan det bli regn och då blir det i stället fördel Kristoffersson. Fyrhjulsdrift och det faktum att Johan älskar att tävla på såphal asfalt kan mycket väl ta honom hela vägen.

Den unge STCC-mästaren har studerat helgens väder över Sicilien och konstaterar belåtet att chansen till nederbörd finns.

Titeln i huvudklassen är givetvis den Johan allra helst vill åt. Fixar han den får han med största säkerhet de andra två ”på köpet”. Rookietiteln är mest värd. 100.000 euro att spendera på en styrning i Superstars 2013 väntar nämligen segraren.

– I bästa fall kan jag vinna tre mästerskap i helgen. I värsta fall får jag åka hem utan något.

Oavsett vilket blir det inte någon hemresa från Italien för Kristoffersson förrän en bit in i nästa vecka. Direkt från Sicilien reser han nämligen till Vallelunga för ett uttagningstest arrangerat av Porsche Motorsport. Av tio förare från Carrera Cup-serier runt om i världen kommer de två bästa att backas upp i Porsche Supercup – supportklass till Formel 1 – kommande säsong.

– Det är några intensiva, inspirerande och roliga racingdagar som väntar mig i Italien, konstaterar Kristoffersson som lovar att inte ge sig utan strid. Varken i Pergusa eller i Vallelunga.

Superstars inför finalen i Perusa

International Series

1) Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, 175 poäng

2) Vitantonio Liuzzi, Italien, Mercedes, 165

3) Thomas Biagi, Italien, BMW, 147

4) Gianni Morbidelli, Italien, Audi RS5, 120

5) Andrea Larini, Italien, Mercedes, 85

Rookie-ligan

1) Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, 110 poäng

2) Thomas Schöffler, Tyskland, Audi RS5, 96

3) Andrea Boffo, Italien, Jaguar, 52

Italian Championship

1) Johan Kristoffersson, Sverige, Audi RS5, 114

2) Thomas Biagi, Italien, BMW, 86

3) Vitantonio Liuzzi, Italien, Mercedes, 76

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.