Johan STCC-mästare

24/09/2012 by Zandra Björkholtz

0 comments

Johan Kristoffersson, Volkswagen Team Biogas, slog till med dagens dubbel i STCC-finalen på Solvalla. Två segrar var precis vad han behövde för att återta sin förstaplats i mästerskapet och erövra SM-guldet. – Helt fantastiskt! jublade 23-åringen från Arvika efter den lyckade och dramatiska finaldagen som lockade 18.600 åskådare till Solvalla.

Johan Kristoffersson var märkbart tagen av situationen. Dubbelseger och mästerskapstitel. På presskonferensen efteråt hittade han inte riktigt orden.

– Det är lite tomt i huvudet just nu. Jag har aldrig vunnit ett mästerskap tidigare och i dag blev det två stycken. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, konstaterade Kristoffersson som genom en seger i det sista racet också körde hem Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Jämte Johan Kristoffersson var Tommy Kristoffersson, teamchef i Volkswagen Team Biogas, den som var gladast på Solvalla efter lördagens final. Lättad är ett annat ord som kan beskriva hans sinnesstämning.

– För tre år sedan fick jag uppdraget av Volkswagen och E.ON att driva den här satsningen. Målsättningen var att vinna och det lovade jag att vi skulle göra, berättar han.

Det första året med Kristoffersson som chef blev det ingen titel. I fjol körde biogasteamet hem märkesmästerskapet och i år, genom Johan Kristoffersson, kom äntligen den stora framgången i förarmästerskapet: SM-guld!

– Att få vinna mästerskapet med sin egen son känns givetvis också lite extra, medgav Tommy som också hade mycket beröm över åt fler än Johan.

– Ingenjören Ronnie Bergström, mekanikerna och alla andra i teamet. Alla har gjort ett fantastiskt jobb!

Finaldagen på Solvalla gick biogasteamens väg. Från pole position vann Johan Kristoffersson det första heatet närmast följd av märkeskollegorna Johan Stureson och Patrik Olsson. Kristofferssons utmanare om titeln, Chevroletduon Rickard Rydell och Michel Nykjaer, hamnade längre ner sedan de bland annat kolliderat med varandra. Rydell korsade mållinjen som åttonde man, Nykjaer blev bara nia sedan han blivit bestraffad för att ha kört på och knuffat Patrik Olsson av banan redan på det första varvet.

I det andra loppet stod Kristoffersson i tredje startruta, precis bakom Patrik Olsson och med Rickard Rydell bakom sig. Olsson försökte släppa förbi Kristoffersson redan i den första kurvan, men manövern lyckades inte och i stället kunde Rickard Rydell smita om och förbi samtliga biogasdrivna Volkswagen Scirocco.

– Det var ju inte riktigt vad vi hade tänkt oss, medgav en leende Johan Kristoffersson på presskonferensen efteråt.

Kristoffersson tog rygg på Rydell, men halkade av och tappade till tredje plats. Han återtog snabbt den placeringen och började på nytt attackera Rydell. På det sjätte varvet bromsade den regerande mästaren på sig i en kurva och Kristoffersson kunde ta täten. Den behöll han hela vägen i mål.

– Det var lite nervöst i början när Rydell lyckades smita om på innern, men väl i täten försökte jag bara hålla fokus som om det här loppet var vilket som helst, sa segerherren efteråt.


Resultat.
STCC-final Solvalla 22 september.
Race 1

1) Johan Kristoffersson, Volkswagen Scirocco, 24 varv
2) Johan Stureson, Volkswagen Scirocco, + 0,853
3) Patrik Olsson, Volkswagen Scirocco, + 4,345
4) Rickard Rydell, Chevrolet Cruze, + 8,662
5) Tomas Engström, Honda, + 11,726
6) Jordi Gené, Volkswagen Scirocco, + 23,619

Race 2
1) Johan Kristoffersson, Volkswagen Scirocco, 24 varv
2) Johan Stureson, Volkswagen Scirocco, + 1,120
3) Tomas Engström, Honda Civic, + 3,848
4) Rickard Rydell, Chevrolet Cruze, + 17,486
5) Patrik Olsson, Volkswagen Scirocco, + 18,080
6) Jordi Gené, Volkswagen Scirocco, + 19,699

Förarmästerskapet
1) Johan Kristoffersson, Volkswagen Scirocco, 264 poäng
2) Rickard Rydell, Chevrolet Cruze, 258
3) Michel Nykjaer, Chevrolet Cruze, 231
4) Patrik Olsson, Volkswagen Scirocco, 183
5) Tomas Engström, Honda Civic, 178
6) Johan Stureson, Volkswagen Scirocco, 167
7) Jordi Gené, Volkswagen Scirocco, 147

Teammästerskapet
1) Chevrolet Motorsport Sweden, 493 poäng
2) Volkswagen Team Biogas, 411
3) IPS Team Biogas, 356
4) Honda Racing Sweden, 178
5) SEAT Team Sweden, 96

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.