Johan Kristoffersson jagar mästerskapsledning i STCC

06/07/2017 by Morgan Carlsson

Efter VM-succén i Höljes laddar Johan Kristoffersson snabbt om inför STCC på Falkenberg kommande helg. - Även om jag var trött och sliten efter Höljes så har jag en väldigt bra känsla i kroppen. Jag vill bara iväg igen. Tävlandet är så fantastiskt roligt! Kristoffersson anför Volkswagen Dealer Team Sweden som siktar på att förstärka sin förstaplats i märkesmästerskapet och att återta ledningen i förarmästerskapet.

På Solvalla för tre veckor sedan bärgade Johan Kristoffersson två segrar, trots den skadade foten som nästan omöjliggjorde hans deltagande. Nu är foten bättre och Johan har kunnat fysträna en del efter Höljes. Cykel och rullskidor har stått på programmet.

- Jag har inte tänkt mycket bilsport de senaste dagarna. Istället har jag umgåtts med Zandra och Colin så mycket som möjligt. Och så har jag svarat på alla grattishälsningar. Jag tycker det är kul när folk skriver så jag vill gärna skicka ett tack tillbaka, berättar Johan, som inte har några problem alls att motivera sig för växlingen från VM till ett svenskt mästerskap.

- Jag fick ju stryk i senaste racet, så det är konkurrens på fullt allvar och inte bara från PWR utan även de andra teamen har visat att de har kapacitet. Det skulle vara väldigt roligt att gå upp i mästerskapsledning före de två sista deltävlingarna som jag missar, säger Johan som ligger tvåa, nitton poäng efter Robert Dahlgren, trots en missad deltävling.

28-åringen från Arvika har haft en fantastisk säsong hittills i sina båda Volkswagen-bilar, men nu handlar det faktiskt om en bana där han inte har någon stor segertradition, annat än i Porsche Carrera Cup. Det tänker Kristoffersson förstås ändra på med sin Golf GTI TCR.

- 2011 var jag där och jag vet exakt var på banan jag tappade tolv hundradelar till Fredrik Ekblom. Jag tänker hämta hem dem nu, säger den detaljstuderande sifferbitaren Kristoffersson.

Fredrik Ekblom har å sin sida mycket bra statistik på den snabba västkustbanan.

- Tror jag har vunnit sex gånger där så det är många goda minnen. Dessutom har jag haft sommarställe i Varberg och min fru kommer från Ullared, så det är ett ställe jag gillar skarpt.

Ekblom hade inte den poängutdelning han eller teamet önskade på Solvalla senast.

- Två pallplatser visserligen, men det var ett misstag att åka på den där tjuvstarten. Förutom den har jag ju faktiskt stått på pallen i alla race, påminner Ekblom, som är mästerskapstrea för närvarande.

Fyra ligger stallkamraten Fredrik Blomstedt och han har ingen erfarenhet alls av Falkenbergs-banan.

- Det är en snabbare bana, mer som Alastaro, och det ska passa mig bra. Mitt problem har varit att få upp temperaturen i däcken, men jag tror jag har knäckt den koden, säger Blomstedt.

Till den här helgen är det dock nya däckuppsättningar som gäller. STCC har valt att gå över till en hårdare gummiblandning och det är bara att gilla läget enligt Volkswagen Dealer Teams stallchef Tommy Kristoffersson:

- Man får så fort som möjligt lära sig hur de fungerar och vi har hittills varit snabba på att lära oss. Jag tror att de nya däcken kommer att gynna de riktigt duktiga chaufförerna, säger Tommy som själv vann sin första seger på Falkenberg 2001 och är väl bekant med banans utmaningar.

- Det finns en del snabba och utmanande partier på baksidan, ett nålsöga som ska passeras varje varv, in mot Bettan Valley.

Stallchefen i KMS sätter förstås upp höga mål inför helgen:

- Laginsatsen är det viktiga, men sedan vill vi också få ordning på tabellen individuellt och hoppas att någon eller några av våra gubbar överträffar sig själva.

Volkswagen-kollegorna i Lestrup Racing Team kommer till Falkenberg vid gott mod efter Dennis Strandbergs fina resultat på Solvalla.

- Vi kom fram till att Dennis var tredje bästa poängplockare där och vi vill gärna upp någon placering ytterligare, säger stallchefen Fredrik Lestrup och fortsätter:

- Det här är första banan för i år där Dennis har kört tidigare, en snabb bana som passar honom bra.

För den andre föraren under Lestrups vingar, Albin Wärnelöv, Experion Racing, är förutsättningarna delvis annorlunda.

- Farten finns där, men för honom gäller det att tagga ner och se till att komma i mål, påpekar Fredrik Lestrup.

Även det tredje Volkswagen-gänget, Micke Kågered Racing, drog på sig ett par nollor på Solvalla, men Andreas Ahlbergs fina sjätteplats i sista racet visade att teamet har börjat hitta rätt med inställningarna på sin Volkswagen Golf GTI TCR.

- Det var lite motflyt där, men det fungerade ändå bra och när det gäller Falkenberg så gillar Andreas banan, säger Micke Kågered.

Precis som många andra konstaterar Kågered att kvalet på lördag eftermiddag, med många bilar på det ganska korta Falkenbergs-varvet, blir en intressant utmaning.

- Det gäller att hitta ett bra frivarv.

Fredrik Ekblom instämmer i det resonemanget.

- Det kommer att ställa stora krav på ingenjörerna att hitta rätt läge för förarna att göra ett bra varv.

Kvalet körs från kl 15:30 på lördag medan första tävlingsrace startar kl 11:00 på söndag. SVT1 sänder på söndag från kl 13:30.