EM-framgångar för Volkswagen inför rekordpublik i Höljes

08/07/2013 by Zandra Björkholtz

0 comments

Volkswagen nådde stora framgångar när den svenska EM-deltävlingen i rallycross avgjordes inför rekordpublik, 29.200 åskådare, i värmländska Höljes.

DTM-stjärnan Mattias Ekström, som tävlar för Marklund Motorsport, slog till med en andraplats bakom norrmannen Andreas Bakkerud och ända till semifinal bar det för Johan Kristoffersson i Volkswagen Dealer Team KMS.

Volkswagen namngav inte bara den svenska EM-deltävlingen – Volkswagen Rallycross of Sweden – Das Auto satte dessutom sin prägel på evenemanget med sina två team och fyra bilar; två VW Scirocco och lika många Polo. Efter fantastiska körningar i söndagens kvalomgångar nådde nämligen EM-debutanterna Mattias Ekström och Johan Kristoffersson var sin semifinal.

Kristoffersson var först ut, men lyckades inte ta en av de tre första platserna som skulle ha gett honom en plats i finalen. Han slutade fyra.

– Inledningsvis gick racet som planerat. Jag tog alternativspåret redan på det första varvet och hängde på Timmy Hansens vars tempo jag inte hade några problem att hänga med i. I ett försök att ta mig om Hansen öppnade jag en lucka bakåt. Dessvärre såg jag inte att jag hade Petter Solberg nära inpå mig. Han smet förbi på innern och kunde senare ta den sista finalplatsen. Jag föll på eget misstag, tyvärr, konstaterade en självkritisk Kristoffersson efteråt.

Mattias Ekström tog sig hela vägen. Han vann sin semifinal och delade första startled i finalen med Andreas Bakkerud.

­– På banan gick bilen som en dröm, men tyvärr hade jag inte starterna för att vinna i dag, sa Ekström, som efter en mindre bra inledning på finalen tjusade publiken med en fantastisk uppkörning och blev tvåa.

Efteråt var han lyrisk över den upplevelse som EM-deltävlingen innebar för honom.

– Ärligt talat kan jag inte minnas när jag hade lika roligt på en motorbana. Publiken, entusiasmen, drivkraften i teamet… Motorsport blir inte bättre än så här, försäkrar den tvåfaldige DTM-mästaren.

Glädjen över Volkswagens framgångar i den svenska EM-deltävlingen var givetvis stor hos de båda teamens chefer.

– Det är alltid roligt med framgångar på hemmaplan. Mattias visade redan i X-Gamestävlingen i Tyskland förra helgen att han har hög kapacitet och därför trodde jag definitivt på honom som en finalkandidat här i Höljes. Efter att han vunnit både den tredje och fjärde kvalomgången blev jag dessutom övertygad om att han skulle kunna vara med och slåss om segern. Hade inte starten gått åt skogen tror jag att han vunnit, säger Jan Marklund, teamchef i Marklund Motorsport.

Hans kollega i Volkswagen Dealer Team KMS, Tommy Kristoffersson, kände också stor tillfredställelse över sitt lags insats.

– Vi är ett nytt team som redan i vår första EM-start hänger med konkurrenter som kört samtliga deltävlingar hittills den här säsongen. Vi fick många betydelsefulla svar här i Höljes och det viktigaste för oss i år är att skapa en plattform för 2014, säger Tommy Kristoffersson, teamchef i Volkswagen Dealer Team KMS.

Johan Kristoffersson håller med:

– Det finns otroligt mycket kompetens i teamet och det finns mer att ta ut. Insatsen i Höljes gav givetvis mersmak och jag är redan sugen på revansch.

Det samma gäller för teamkompisen Pontus Tidemand, som trots en strulig helg, hann visa att han hänger med de bästa. I den andra kvalomgången noterades han nämligen för fjärde bästa tid.

– Jag hade otur och blev knuffad av och utanför banan i det första heatet i lördags. I samband med den smällen fick jag problem med min Scirocco. I den andra kvalomgången, där jag var fyra, var problemen inte så stora, men i söndagens första heat saknade bilen helt ork, säger Tidemand, som helt tvingades avstå det fjärde och sista kvalheatet.

– Även om slutresultatet inte blev så bra har vi ändå visat att vi har tempo för att hänga med och jag hoppas verkligen att jag får fler chanser, säger Tidemand som efter inhoppet i rallycross nu återupptar sin rallysatsning i junior-VM där han toppar tabellen efter två deltävlingar.

För den fjärde Volkswagenförare i Höljes, Anton Marklund, fortsätter EM-äventyret i Frankrike i månadsskiftet augusti-september. Den ser norrlänningen fram emot. Den svenska deltävlingen blev nämligen inte alls vad han hade hoppats på. Marklund blev nämligen offer för tuff körning i de två inledande kvalomgångarna och var efter det mer eller mindre utan chans att avancera till semifinal.

– Självklart är det extra tråkigt när det blir så här i hemmatävlingen, speciellt när vi inte haft något strul tidigare under säsongen och gått vidare till semfinal varje gång. Men det här är rallycrossen - ibland har man stolpe ut, ibland stolpe in, säger Marklund, som trots en rejäl förkylning i alla fall fick med sig en finfin åttondeplats i den fjärde och sista kvalomgången.

Volkswagens samlade insats i Höljes gav eko och Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige, sken ikapp med solen efteråt.

– Jag är mycket stolt och glad över Volkswagens framgångar den här helgen. Det är vår första säsong i sporten och teamen visar redan framfötterna på ett imponerande sätt. Rallycrossen stärker dessutom vår satsning på 4Motion, säger han.

Resultat.

Rallycross-EM, Höljes, 6-7 juli.

Supercar.

1) Andreas Bakkerud, Norge, Citroën DS3

2) Mattias Ekström, Sverige, Volkswagen Polo

3) Timmy Hansen, Sverige, Citroën DS3

4) Henning Solberg, Norge, Saab 9-3

5) Daniel Holten, Norge, Volvo C30

6) Petter Solberg, Norge, Citroën DS3

10) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen Scirocco

21) Anton Marklund, Sverige, Volkswagen Polo

26) Pontus Tidemand, Sverige, Volkswagen Scirocco

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.