Bergström vill öppna den gyllene boxen

14/04/2014 by Morgan Carlsson

0 comments

En viktig kugge i Volkswagen Dealer Teams maskineri är förstås mästerlige ingenjören Ronnie Bergström. Mannen i kulisserna räknar med att lyckas även inom rallycross. - Vi kommer nog att behöva lägga rätt mycket tid på tester i år för att kunna öppna den gyllene boxen så småningom, tror Bergström.

Ända sedan hösten 1997 har Ronnie Bergström varit en viktig del av Kristoffersson Motorsport. Den gången växlade KMS över från rallycross till STCC och Ronnie och Tommy blev ett till synes oskiljaktigt par.

- Tommy gör det lätt för människor att umgås med honom, förklarar Ronnie den långvariga vänskapen.

Och när teamet nu har återvänt till rallycross så är det i takt med tiden. Hetare motorsportgren får man leta efter.

- KMS har alltid haft en förmåga att ligga rätt i tidvattnet.

Ronnie Bergström tvivlar inte på att teamet kommer att kunna vara med och slåss i toppen.

- Vi är otroligt ödmjuka inför uppgiften, men tar med oss stor erfarenhet från racingen och dragracingen. Likväl som vi har att lära av rallycross-folket har de att lära av oss.

Den intensiva och explosiva rallycrossen är lite grann som att återvända till ursprunget för dragracingåkaren Bergström.

- Upplägget är väldigt roligt. Det finns inget utrymme för misstag från vare sig förare, mekaniker eller någon annan i teamet. Och fråga folk vad de helst tittar på när det är OS: 100-metersfinalen förstås, fast den är över på några sekunder.

Tuffa tag på rallycross-slingorna är inte heller något som bekymrar 53-åringen från Saltsjö-Boo.

- Det var ju många som tyckte vi körde rallycross redan när vi åkte fyrhjulsdrivet i STCC…

Ronnie Bergström är gärna rakt på sak. Ibland upplevs han nog som obekväm, men han klagar inte på att få mothugg ibland.

- Det är en förutsättning att inte alla tycker lika om saker och ting. Att bara ha ja-sägare runt sig ger ingenting.

Men nog är du van att få sista ordet, eller hur?

- Nja, goda råd kan man ju anta eller förkasta. Det gäller att vara en god diktator och att det gynnar teamet. Det funkar i alla fall så länge det går bra, säger Ronnie och kostar på sig ett leende.

Rollen i årets upplaga av KMS kommer att vara ungefär som tidigare, att jobba med set-upen på Johans bil. Samspelet med Kristoffersson junior har varit framgångsrikt hittills och Bergström vet varför:

- Kemin med föraren är viktig i min roll. Jag och Johan funkar bra ihop. Han har ovanligt god talang och analysförmåga. Och när vi åker på tävling så gör vi inte det bara för att ha roligt. Vi åker dit för att vinna! Johan älskar ju att vara ”the fastest gun in West”.

Det är segrarna Bergström är ute efter när han lämnar vardagsjobbet på ett företag som förvärvar industri-bolag och han räknar med nya triumfer i den för honom nya disciplinen.

- Det är fyra hjul som ska snurra runt. Sån ”rocket science” är det nog inte, så även vi borde kunna klara av det, säger Ronnie skämtsamt och avrundar sedan:

- I år ska vi samla mycket erfarenhet, men om ett år räknar vi med att slåss i toppen.

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.