Bart - värdefull trotjänare

28/04/2014 by Morgan Carlsson

0 comments

Han började sin tid i Sverige med att jobba gratis i två veckor. Tio år senare är polacken Bart Stanek en av de största trotjänarna i Kristoffersson Motorsport och en mycket värdefull del av Volkswagen Dealer Team. - Jag satte allt på ett kort. Det ångrar jag inte idag, berättar 33-åringen från speedway-nästet Wroclaw.

Bartosz Stanek växte upp i den polska miljonstaden och i den miljön var speedway den givna sporten.

- Mamma och pappa tog mig med på tävlingar och målet var att börja köra själv, minns Bart.

Den egna karriären blev dock inte så lång. Istället blev han mekaniker.

- Greg Hancock började i vårt lag och det var inte många som kunde prata engelska i Polen på den tiden.

Bart hade lätt för språk och fick jobb hos amerikanen, med hela Europa som arbetsfält.

- Jag reste ungefär 18 000 mil per år från mars till oktober. Efter några år var jag trött på att åka runt och ville stabilisera livet.

Då fick han kontakt med motor-profilen Carl-Ivar Berggren som rekommenderade honom att flytta till Sverige. Värmlänningen Berggren tipsade om Tommy Kristoffersson och KMS-chefen minns hur det gick till:

- Carl-Ivar frågade om jag behövde hjälp av en före detta speedway-mekaniker från Polen. Svaret var nej, jag är inte i behov av hjälp just nu. Repliken blev att ”jag jobbar gratis ett tag för att bevisa att jag kan och vill”.

Han kunde och han ville, trots att det handlade om helt andra fordon än han var van.

- Visst hade jag gått i skola för att bli teknisk mekaniker, men det var inte direkt samma bilar som vi skruvade på i Polen på 90-talet.

Efter de två provveckorna blev han fast anställd. Flickvännen Sylwia flyttade upp och blev sedan fru Stanek. Tillsammans skaffade de villa i Arvika och fick barnen Alan och Vanessa, numera 8 och 4 år.

- Det är väl bra gjort av en som började med ingenting. Jag hade en gammal Mazda 626 med mig hit, i princip inget annat. Men utan Carl-Ivar och hans fru Bibbi hade det inte gått. Och så Tommy förstås. Han hjälpte mig som om jag var hans egen son.

Hjälpsam är han Kristoffersson, men också krävande. Bart har fått hänga i under sina tio år hos KMS och har levererat:

- Barts absoluta styrka är tävlingsmomentet på race-dagen där han får utlopp för sin vinnarinstinkt och sin förmåga att aldrig ge upp. Han har stor del i Johans framgångar då han skött både hans VW Scirocco biogasbil, Porschen samt varit med i Italien på Superstars-projektet med Audi RS 5:an, summerar Tommy.

Själv ser Bart fram emot årets säsong, där han ska få fördjupa sig i rallycross. Man kan säga att han befinner sig på detaljnivå eftersom vardagen numera ganska ofta innebär arbete framför datorn. Han har gjort ett stort jobb under försäsongen med att förhandla och beställa.

- Jag är från Polen vet du, så jag kan pruta, säger Bart med ett skratt och fortsätter:

- Efter så många år har jag bra kontakter inom motorsport och vet hur det fungerar. Just nu jobbar jag med 68 olika leverantörer.

Rallycross var han lite tveksam till när satsningen inleddes förra året, men det har vänt.

- Från början var det mycket enligt ”gamla skolan”, men nu när vi satsar ordentligt och med rätt grejer är det en annan sak. I fjol provade vi till exempel med tre-fyra olika drivaxlar. Nu har vi koll på alla delar från början. Varje liten bricka har ett eget nummer.

Precis som resten av teamet upplever han en positiv våg och längtar efter att få börja tävlingssäsongen.

- Vi är hungriga hela tiden. Vi vet, vi kan och vi har en av de bästa chaufförerna.

Till sist: Vad upplever du som de största skillnaderna mellan Polen och Sverige?

- En sak är festandet. I Polen sitter vi inte hemma och har förfest utan går ut och träffas. Här är det ju tomt på uteställena fram till elva-tolv på kvällen, men det beror väl på priserna antar jag.

- Och så trafiken. I Polen är det typ rallycross-style ute på vägarna. Här är det mer som att alla åker efter safety-bilen, konstaterar Bart med ett leende.

 

0 comments

This thread has been closed from taking new comments.